Vælg magert kød og kødpålæg

De fleste kvinder spiser den anbefalede mængde kød.
Det samme gælder kun halvdelen af mændene. Begge køn spiser generelt for meget kødpålæg.
 
Kød indeholder proteiner, mineraler og jern, som kroppen har brug for.
Når du vælger det magre kød frem for kød med højt fedtindhold, får du de gode næringsstoffer fra kødet, men ikke så meget mættet fedt. Mættet fedt kan være med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Der er en sammenhæng mellem udvikling af nogle typer af kræft og det at spise meget rødt kød og især forarbejdet kød.
Undgå derfor at spise for meget rødt kød og forarbejdet kød.
Rødt kød er kød fra firbenede dyr, fx okse-, kalve-, lamme- eller svinekød – uanset om det er gennemstegt eller ej.
 
Forarbejdet kød er røget, saltet og nitritkonserveret kød, fx kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon.
 
Sådan gør du:
Vælg kød og kødprodukter med maks. 10 % fedt. Spis højst 500 gram tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin.
Det svarer til to til tre middage om ugen og lidt kødpålæg.
Vælg fjerkræ, fisk, æg, grønsager eller bælgfrugter de øvrige dage og som pålæg.
 
Kød kan tilberedes på mange måder.
Det kan fx koges, grilles eller steges.
 
Husk at varier måden, du tilbereder dit kød på, og at det ikke bør steges eller grilles, til skorpen er mørk.
 
Gå efter Nøglehulsmærket, når du køber ind. Det gør det nemt at vælge de magre kødvarianter.
 

Sunde Tips:

 
 Rester:
Frem for at bruge færdiglavet kødpålæg kan du gemme noget af kødet fra dit aftensmåltid og bruge det som pålæg.
Så undgår du også madspild.
 
Klima :
Når du spiser mindre kød, er du med til at nedsætte klimabelastningen.
 
Brug Y-tallerkenen:
Lad 2/5 af måltidet være fuldkornsprodukter eller kartofler, 2/5 være grønsager og kun 1/5 være kød eller fjerkræ.